Leoville

nederland

Al vanaf 1976 is de naam LEOVILLE verbonden aan een Friese jazzband. De “Leoville Jazzband” was in de jaren ‘80 en ’90 een bekend dixielandorkest met veel optredens, vooral in Friesland, maar ook elders in den lande. Na een daverende reünie in 2001 besloten enkele muzikanten om een nieuwe band te vormen. Vanwege de naamsbekendheid werd gekozen voor de naam “LEOVILLE”. De huidige bezetting bestaat drie jaar. 

  • Jemke Visser (trompet / bügel) is de enige overgeblevene uit de voormalige dixielandband.
  • Hans Ritman (saxen) speelde eind vorige eeuw in de eveneens bekende (Friese) Lake City Jazzband.
  • Haaije Jorritsma (trombone) heeft zich vanuit de habrafa omgeschoold tot enthousiast jazzmuzikant. Johan Doornenbal (sologitaar/zang) geldt met conservatorium-opleiding als allround.
  • Lieuwe Koster (slaggitaar/zang) heeft met zijn folk-achtergrond geen moeite met soepele jazzbegeleiding.
  • Gerard van Dijk (bas) heeft ervaring vanuit diverse disciplines: rock, blues, jazz, enz.
  • Jilt Drenth (drums)heeft zijn  roots  in de Oude Stijl en speelde o.a. in de vermaarde (Friese) New Gold Dixie Stars.
  • Monique Masé (zang) heeft zich vanuit een black gospel en blues achtergrond ook het jazzidioom eigen gemaakt. 

 LEOVILLE put uit een breed scala aan stijlen. Een belangrijk deel van het repertoire bevat nummers uit de periode voor, tijdens en na Wereldoorlog 2. Vooral na de bevrijding  was de Amerikaanse populaire muziek  toonaangevend voor West Europa (American Songbook). Zo komen meerdere Ellington-composities voorbij,  hits uit de bigband/swing-periode en uit de toenmalig bekende musicals, jazzstandards, ballads, maar ook blues, latin, gospel/soul, folk. Het Friese “Samar ynienen ljocht”en “As yn de Hjerst” zijn  bekende jazzstandards.