The First Lady

nederland

Nederlands jongste bluessensatie: ‘Jeugdige spirit en ouderwetse passie’

Blues voor ouderen? Het is een misverstand waarmee The First Lady voor eens en altijd afrekent. Vier jonge, talentvolle muzikanten. Bruisend van jeugdige energie. Maar met een ouderwetse passie voor de blues.

The First Lady komt uit Culemborg. Stad van het vermaarde festival Culemborg Blues. Maar het is zeker niet alleen daarom dat Merel van der Veer (zang), Filip Schrijver (gitaar), Bram Schrijver (bas) en Lynyrd Denissen (drums) in 2013 op het festival speelden. De organisatie kon simpelweg niet om de nieuwe bluesband heen.
Zangeres en frontvrouw Merel heeft een loepzuivere stem en weet ieder publiek te raken met haar versie van ‘Rather Go Blind’ van Etta James. Blueszanger Phil Bee sprak recent nog lovende woorden over haar, nadat Merel als gastzangeres had meegedaan tijdens het debuutoptreden van Phil Bee’s Freedom.
De 19-jarige gitarist Filip is een minstens zo groot talent. Vier jaar geleden werd de nog piepjonge Filip ontdekt door bluesgitarist Sonny Hunt uit Nashville, Tennessee. Sindsdien speelt Filip steevast een paar avonden mee, als Sonny weer eens in Europa toert met zijn band The Dirty White Boys. Ook stond Filip al op het podium met The Veldman Brothers, één van Nederlandse populairste bluesbands.
Op de achtergrond zorgen bassist Bram – oudere broer van Filip – en Lynyrd Denissen voor een strakke, swingende en hechte basis.
Dat The First Lady uit jonge muzikanten bestaat blijkt wel uit hun set. In 2015 is hun eerste EP ‘Nobody There’ uitgekomen waarop 5 eigen nummers staan. Blues/rock nummers met een moderne sound. De EP is te beluisteren op Spotify, te koop op iTunes en fysiek verkrijgbaar op de website van de band, www.thefirstlady.eu .